LIS Links

First and Largest Academic Social Network of LIS Professionals in India

LIS Links Becoming More Social

Latest Activity

Ashutosh Joshi is attending Hemanta Kumar Biswal's event
Thumbnail

National Conference on “Intelligent and Smart Digital Library (ISDL-2026)” at IIT Kharagpur at IIT Kharagpur

December 21, 2026 at 9am to December 22, 2026 at 6pm
9 hours ago
Profile IconShubhanshu Vishwakarma, KAMALDEEP, Dk and 13 more joined LIS Links
11 hours ago
Dr. Badan Barman posted an event

7th National Conference on Management of Modern Libraries (NACML– 2027) on “Contemporary Approaches to Libraries: Emerging Technologies, Services, and Skills at Manipal Academy of Higher Education (MAHE), Manipal, Karnataka

January 29, 2027 at 10am to January 30, 2027 at 5pm
22 hours ago
Shariyan Ahmed posted a blog post
23 hours ago
Dr. V. Senthur Velmurugan posted an event
23 hours ago
Biswaranjan Jayanti Manna posted an event
Thumbnail

IASLIC 31st National Seminar 2026 on Adaptive Libraries: Resilience and Innovation at Bansuri Guru Auditorium, Institute of Technical Education & Research, Bhubaneswar, Odisha, India

December 28, 2026 to December 30, 2026
23 hours ago
Dr.Giriraj Halkar posted a discussion
23 hours ago
CHIKKUDU VENKATA MURALI updated their profile
23 hours ago
Dr. Badan Barman and Paradip Sen Roy are now friends
23 hours ago
Umasankar Mahata is attending Dr. Manoj Das's event
Thumbnail

Two-Day Online National Workshop on Library Automation Using Koha at Cooch Behar, West Bengal

October 2, 2026 at 11am to October 3, 2026 at 5pm
yesterday
Umasankar Mahata is attending Paradip Sen Roy's event
Thumbnail

Two-Day Online National Workshop on "Library Automation Using Koha" at Online

October 2, 2026 at 11am to October 3, 2026 at 5pm
yesterday
Jayvardhan Singh updated their profile
yesterday
S. Jaffer Basha left a comment for Pallavi Sushant Sapkal
Wednesday
Anju sagar posted a status
"What are you up to?"
Tuesday
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you up to?"
Tuesday
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"Dear All Librarian, PFA Call for Book Chapters/Research Papers for Edited Book To be Published with ISBN under IIP International Publi"
Tuesday
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you upCall for Chapters Transforming Libraries in the Age of AI: Towards a Smarter Knowledge Ecosystem to?"
Tuesday
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you up to?"
Tuesday
Sangeeta Manohar Sonawane posted a status
"What are you up to?"
Tuesday
Ankush Nandkishor Makode shared Dr. Badan Barman's group on Facebook
Monday

Bibliography

1. Bibliology is another name for ---------------------------
Ans: Bibliography

2. Analytical bibliography investigates the --------------- of a book that yield evidence establishing a book's history and transmission.

Ans. Printing and other physical features 



3. Bibliographic works differ in the amount of detail depending on the purpose and can generally be divided into ---------categories:  ----------- , which results in an overview of publications in a particular category and ---------- which studies the production of books.
Ans. 2; Enumerative bibliography; Analytical or Critical bibliography



4.EndNote is a commercial ----------- package, used to manage -------------------and ------- when writing essays and articles
Ans. Reference management software;Bibliographies ; References


5. EndNote is a product of ------------------------ company

Ans. Thomson Reuters.

6.  ---------------------- for America is similar to BNB for Great Brirtian

Ans. Cumulative Book Index (CBI)


7. CBI are published -------------------- month and cumulated ----------------------------

Ans. in every: annually 

8. CBI is published by ----------------------

Ans. H.W.Wilson Company

9.------------, ---------------, ---------------- and ------------- are excluded in CBI


Ans.
  • non print materials
  • government documents
  • periodicals
  • self-published works
10. ----------------------------- has been bringing out a series of bibliographies on doctoral dissertations accepted by Indian Universities since 1957.
Ans. AIU (Association of Indian Universities)




11. --------------------------  bibliography seeks to identify variations in a text and whether the author, editor, compositor, printer, or another is responsible for those variations.

Ans. Textual Bibliography



12 ---------------------- Bibliography deals with the history and methods of book production ie-printing binding , paper making, illustrating and publishing
Ans. Historical Bibliography.


13. ------------------------- Bibliography is the area of bibliography which makes known precisely the material conditions of books ie- the full name of Author, exact title,  date and place of publication... etc.
Ans. Descriptive 

14. 5 Branches of Bibliography are ----------------, ------------------- , ------------------------, Textual, historical.
Ans. Analytical or Critical, systematic or enumerative, descriptive 

15. --------------------------- is a kind of bibliography which determines the facts and data concerning a publication by examining the signature, catchwords, cancels, and watermarks and making a record in an approved form of results 
Ans. Analytical bibliography 


16. ------------------------- Bibliography concerns itself with the --------------------- forms of books and not with their literary contexts
Ans. Descriptive; material


17. Bibliographica Universalis (1545) is the work of -------------------------------
Ans.Conrad Gessner
 
18.-----------------------Bibliography is based on a single work
Ans. Unit

19. --------------------------- is an example of Bibliography of Bibliographies 
Ans. A world Bibliography of  Bibliographies


20 .A world Bibliography of  Bibliographies was created by -------------------------
Ans. Theodore Besterman
 

21. The word 'Bibliography' was first used by -----------------------------
Ans. Louis Jacob de Saints Charles 












Views: 1417

▶ Reply to This

Replies to This Forum

 

Dear sir 

Thanks for sharing nice information with us. 

Ghante P.B. 

ok

Thank you very much sir...

Thank you Sir 

nice information sir 

RSS

© 2026   Created by Dr. Badan Barman.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

LIS Links whatsApp